Zapiekane jabłka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1919

Składniki:

  • 3/4 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżka masła
  • bułka tarta
  • 4 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • aromat waniliowy
  • proszek do pieczenia

Opis przygotowania:

Żaroodporne naczynie wysmarować dokładnie masłem, wysypać tartą bułką. Jabłka umyć, obrać i odrzucić gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Z białek ubić bardzo sztywną pianę, a następnie (nadal ubijając) dodawać cukier, żółtka, parę kropli aromatu waniliowego i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanej formy włożyć jabłka, przesypując je cukrem z cukrem waniliowym i zalać ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C.) i piec ok. 30 minut.

Autor: lelandgaunt

0 komenatrzy

Podobne przepisy