Zapiekane jabłka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2535
Składniki:
- 3/4 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- łyżka masła
- bułka tarta
- 4 jajka
- 6 łyżek mąki
- 4 łyżki cukru
- aromat waniliowy
- proszek do pieczenia
Opis przygotowania:
Żaroodporne naczynie wysmarować dokładnie masłem, wysypać tartą bułką. Jabłka umyć, obrać i odrzucić gniazda nasienne, pokroić w cieniutkie plasterki. Z białek ubić bardzo sztywną pianę, a następnie (nadal ubijając) dodawać cukier, żółtka, parę kropli aromatu waniliowego i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanej formy włożyć jabłka, przesypując je cukrem z cukrem waniliowym i zalać ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (ok. 200 st. C.) i piec ok. 30 minut.
Komentarze (0)