Yomari ze śliwką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1659
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag białego sera chudego
- 60 dag śliwek węgierek
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 szklanka śmietany
- 3 łyżki cukru pudru
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, odcedzić, obrać ze skóry i zmielić razem z białym serem w maszynce do mięsa. Jajko i żółtka roztrzepać widelcem, następnie dodać do ziemniaków i sera. Dodać szczyptę soli, połowę śmietany i wymieszać. Następnie dodać do tego mąkę, wyrobić ciasto. Ciasto oprószyć mąką, uformować z niego z niego wałek, pokroić na kawałki i formować w ręku placuszki. Śliwki dobrze opłukać, osączyć z wody, przekroić na połowy, usunąć pestki i zasypać cukrem pudrem. Potem włożyć je na placuszki ciasta i zlepić końce, tworząc rogi. Zagotować 0,5 l wody, wrzucić yomari na wrzątek, gotować 3 minuty i przekładać na talerz, kiedy same podpłyną do góry.
Komentarze (0)