Baba ghanoush
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 849
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 2 czerwone słodkie papryki
- 2 bakłażany
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mielonych sezamów
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 cebula
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę strzępiastą wyłożyć do miski. Paprykę przekroić na połowy i wydrążyć nasiona. Bakłażany przekroić na połowy. Czosnek z cebulą obrać ze skóry. Następnie obrane i pokrojone na połówki warzywa przełożyć razem na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do ich miękkości. Po upieczeniu warzywa wyciągnąć z piekarnika, przełożyć je do miksera, wsypać do tego mielony sezam, wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, doprawić do smaku szczyptą soli i zmiksować na jednolita masę. Po zmiksowaniu dodać do sałaty w misce. Wszystko posypać pokrojoną marchewką.
Komentarze (0)