Baba muślinowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2569
Składniki:
- 24 żółtka
- pół szklanki mleka
- 6 dag drożdży
- 25 dag mąki
- 20 dag cukru
- 10 dag masła
- rdzeń 2 lasek wanilii
Opis przygotowania:
Drożdże rozdrób z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem. Dodaj pół szklanki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Żółtka ubij z cukrem w kąpieli wodnej. Dodaj drożdże, wanilię i ogrzaną, przesianą mąkę. Wyrabiaj godzinę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, wlej sklarowane masło. Wyrabiaj jeszcze pół godziny i odstaw na kolejne 30 min. Następnie przełóż je do 2 natłuszczonych form. Odstaw do ciepłego miejsca do wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz godzinę w temp. 175 st. Wystudzone babki wyjmij z formy, oprósz cukrem pudrem.
Komentarze (0)