Suflet z kozim serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2359
Składniki:
- 150 g koziego twarogu
- 1 ząbek czosnku
- 30 g mąki
- 20 g masła
- 2 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżeczka tymianku
- keczup
- natka pietruszki
- Na sos beszamelowy:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 łyżki masła
- 1,5 łyżki mąki
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Twaróg zmieszać z żółtkami, dodać do tego masło, mąkę i posiekany czosnek. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli do utartej masy, doprawić szczyptą soli, pieprzy, wymieszać i nałożyć do formy wysmarowanej masłem. Całość włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. W tym czasie przygotować sos: Masło stopić w rondelku, dodać do niego mąkę, wymieszać, dodać 3-4 łyżek zimnego mleka i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zestawić z ognia i wlać do niego wymieszaną mąkę z masłem. Żółtka ubić i wlać do nich 3 łyżki gorącego mleka z mąką, cały czas ucierać, aby nie powstały kluchy. Utarte żółtka przelać do całości i wymieszać. Suflet wyciągnąć, włożyć do miseczki, zalać sosem beszamelowym, posypać tymiankiem i polać keczupem.
Komentarze (1)
Sama nie robiłam jeszcze takiego dania, ale na pewno niedługo je przyrządzę. Bardzo cenię sobie serek kozi, zwłaszcza chavroux. Po pierwsze świetnie smakuje, a poza tym można go podawać nie wiele sposobów, chociażby z dipami, warzywami surowymi bądź grillowanymi. Jestem też ciekawa, jak sprawdzi się jako nadzienie do ciast na słono.