Suflet z kozim serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2123
Suflet z kozim serem
fot. Tom Mascardo / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g koziego twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g mąki
  • 20 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżeczka tymianku
  • keczup
  • natka pietruszki
  • Na sos beszamelowy:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Twaróg zmieszać z żółtkami, dodać do tego masło, mąkę i posiekany czosnek. Wszystko wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli do utartej masy, doprawić szczyptą soli, pieprzy, wymieszać i nałożyć do formy wysmarowanej masłem. Całość włożyć do piekarnika i zapiec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. W tym czasie przygotować sos: Masło stopić w rondelku, dodać do niego mąkę, wymieszać, dodać 3-4 łyżek zimnego mleka i dobrze wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zestawić z ognia i wlać do niego wymieszaną mąkę z masłem. Żółtka ubić i wlać do nich 3 łyżki gorącego mleka z mąką, cały czas ucierać, aby nie powstały kluchy. Utarte żółtka przelać do całości i wymieszać. Suflet wyciągnąć, włożyć do miseczki, zalać sosem beszamelowym, posypać tymiankiem i polać keczupem.

Komentarze (1)

Sama nie robiłam jeszcze takiego dania, ale na pewno niedługo je przyrządzę. Bardzo cenię sobie serek kozi, zwłaszcza chavroux. Po pierwsze świetnie smakuje, a poza tym można go podawać nie wiele sposobów, chociażby z dipami, warzywami surowymi bądź grillowanymi. Jestem też ciekawa, jak sprawdzi się jako nadzienie do ciast na słono.

Podobne przepisy

Więcej przepisów