Warkocze z ciasta z jaśminem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1706
Składniki:
- 4 gałązki młodego jaśminu
- 2 łyżki syropu klonowego
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka czystej wódki
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Gałązki świeżego jaśminu umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wlać do tego śmietanę, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wlać do tego wódkę i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto zrolować na grubość palca wskazującego i uformować z tego małe warkocze. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.
Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, skropić syropem klonowym i przełożyć na łyżki do przekąsek. Wszystko udekorować kwiatami jaśminu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wlać do tego śmietanę, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wlać do tego wódkę i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto zrolować na grubość palca wskazującego i uformować z tego małe warkocze. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.
Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, skropić syropem klonowym i przełożyć na łyżki do przekąsek. Wszystko udekorować kwiatami jaśminu.
Komentarze (0)