Warkocze z ciasta z jaśminem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1706
Warkocze z ciasta z jaśminem
fot. Sarah_Ackerman / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 gałązki młodego jaśminu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka czystej wódki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Gałązki świeżego jaśminu umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Wlać do tego śmietanę, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Następnie wlać do tego wódkę i całość dokładnie wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto zrolować na grubość palca wskazującego i uformować z tego małe warkocze. Włożyć je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.

Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, skropić syropem klonowym i przełożyć na łyżki do przekąsek. Wszystko udekorować kwiatami jaśminu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów