Warkocze z kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2056
Warkocze z kapustą
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka
  • 30 g kapusty kiszonej
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminku
  • pieprz
  • sól
  • 1 arkusz papieru do pieczenia

Opis przygotowania:

Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiary kwasu. Dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę i wymieszać. Paprykę pozbawić nasion, połowę pokroić drobno i dodać do kapusty. Drugą połowę pozostawić do dekoracji ciasta. Kapustę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką soli oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do tego rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, kminek, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Potem rozwałkować je na grubość 2 mm, pociąć na równe prostokąty i nałożyć na nie wymieszane składniki z kapustą. Prostokąty zawinąć w rulony i poprzeplatać warkocz. Wierzch warkocza posypać pozostawioną drugą połową pokrojonej papryki. Na blachę do pieczenia wyłożyć arkusz papieru, przełożyć na niego ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów