Warkocze z kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2181
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
- 30 g kapusty kiszonej
- 3 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kminku
- pieprz
- sól
- 1 arkusz papieru do pieczenia
Opis przygotowania:
Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiary kwasu. Dodać do niej obraną i pokrojoną drobno cebulę i wymieszać. Paprykę pozbawić nasion, połowę pokroić drobno i dodać do kapusty. Drugą połowę pozostawić do dekoracji ciasta. Kapustę doprawić do smaku pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką soli oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, dodać do tego rozczyn drożdżowy, rozpuszczone masło, kminek, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Potem rozwałkować je na grubość 2 mm, pociąć na równe prostokąty i nałożyć na nie wymieszane składniki z kapustą. Prostokąty zawinąć w rulony i poprzeplatać warkocz. Wierzch warkocza posypać pozostawioną drugą połową pokrojonej papryki. Na blachę do pieczenia wyłożyć arkusz papieru, przełożyć na niego ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor.
Komentarze (0)