Wagashi (deser)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2199
Składniki:
- 200 g fasoli Haś
- 4 suszone wiśnie
- 4 żelki (węże)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki z kleistego ryżu
- 2 łyżeczki żółtego barwnika spożywczego
- 0,5 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego
- 0,5 łyżeczki łyżeczka niebieskiego barwnika spożywczego
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- 0,5 szklanki przegotowanej ciepłej wody
Opis przygotowania:
Wiśnie suszone sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Fasole opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać ją 1 l wody i moczyć przez 8 godzin. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości i odcedzić. Następnie przełożyć ją do miksera i wsypać do tego 2 łyżki cukru pudru. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę i podzielić je na trzy równe części. Do jednej z tych części wlać zielony barwnik spożywczy, do kolejnej niebieski, a do jeszcze kolejnej fioletowy. Każdą z części z barwnikiem osobno wymieszać i uformować z tego (ale osobno) małe kuleczki ręcznie. Mąkę ryżową przesypać do miski, wsypać do niej cukier puder i wlać do tego żółty barwnik. Do składników w misce wlać niewielką ilość przegotowanej wody i wyrobić z nich jednolitą masę. Z utworzonej masy uformować większe kulki ręcznie. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić do tego kulki z żółtym barwnikiem. Kulki gotować przez 2 minuty na średnim ogniu, a następnie wyciągnąć je łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru wody i wyłożyć na talerz. Zagotować w trzech osobnych kubkach po 1 szklance wody i do każdego z osobna wrzucić kuleczki z barwnikiem zielonym, do kolejnego z niebieskim i do ostatniego z fioletowym. Kuleczki gotować przez 1,5 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie wyciągnąć je, osączyć z nadmiaru wody i każdą z nich przecisnąć ręcznie przez grubsze sitko. Przeciśnięte dodać do całości. Wszystko udekorować sparzonymi wcześniej suszonymi wiśniami i żelkami.
Komentarze (0)