Truskawkowe gagapacho
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1474
Składniki:
- 4 truskawki do dekoracji
- 2 łyżeczki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 2 krople sosu Tabasco
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki mineralnej wody niegazowanej
- 1 kg truskawek
- 0,5 szklanki soku pomarańczowego
- szczypta soli
- szczypta ostrej mielonej czerwonej papryki chili
- szczypta pieprzu
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Truskawki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i przełożyć je do miksera. Potem wlać do nich sok pomarańczowy, sok z limonki, wodę mineralną, oliwę z oliwek i ocet ryżowy. Następnie dodać do tego miód płynny, wlać sos tabasco, wsypać szczyptę soli, pieprzu i mielonej ostrej papryki chili. Całość dobrze zmiksować mikserem przez 1 minutę i przelać do kieliszków. Wszystko udekorować pokrojonymi w plastry truskawkami oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)