Naleśniki truskawkowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1758
Naleśniki truskawkowe
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • 100 ml polewy czekoladowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oleju

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Po zmiksowaniu ciasto nabrać chochelką i przelać na je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym usmażone ściągnąć z patelni i zawinąć z nie pokrojone wcześniej truskawki. Wszystko przełożyć na talerz, polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów