Naleśniki truskawkowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1999
Składniki:
- 300 g truskawek
- 100 ml polewy czekoladowej
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oleju
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić w ćwiartki. Przygotować ciasto: mąkę z cukrem przesypać do rondla. Wlać do tego mleko, wbić jajko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Po zmiksowaniu ciasto nabrać chochelką i przelać na je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Naleśniki smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor, po czym usmażone ściągnąć z patelni i zawinąć z nie pokrojone wcześniej truskawki. Wszystko przełożyć na talerz, polać polewą czekoladową i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)