Tosty z sałatką z tuńczyka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1671
Tosty z sałatką z tuńczyka
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 pomidory
  • 2 liście sałaty
  • 2 łyżki oleju
  • Na sałatkę:
  • 300 g tuńczyka w oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Pomidory oraz sałatę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Tuńczyka wyciągnąć z puszki, odlać nadmiar oleju i przełożyć do miski. Jajka włożyć do rondla z wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do tuńczyka wraz z pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz obranym i przepuszczony przez praskę czosnkiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem, następnie dodać do tego majonez i dokładnie wymieszać. Chleb tostowy wysmarować olejem z obu stron i zrumienić na rozgrzanej patelni. Zrumieniony ściągnąć z ognia, przełożyć pokrojonymi pomidorami, sałatą oraz wymieszaną sałatką z tuńczyka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów