Tosty z sałatką z tuńczyka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1976
Składniki:
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 pomidory
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki oleju
- Na sałatkę:
- 300 g tuńczyka w oleju
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Pomidory oraz sałatę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek pokroić drobno. Tuńczyka wyciągnąć z puszki, odlać nadmiar oleju i przełożyć do miski. Jajka włożyć do rondla z wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę i dodać do tuńczyka wraz z pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz obranym i przepuszczony przez praskę czosnkiem. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem, następnie dodać do tego majonez i dokładnie wymieszać. Chleb tostowy wysmarować olejem z obu stron i zrumienić na rozgrzanej patelni. Zrumieniony ściągnąć z ognia, przełożyć pokrojonymi pomidorami, sałatą oraz wymieszaną sałatką z tuńczyka.
Komentarze (0)