Sos Chimmichurri

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1771
Sos Chimmichurri
fot. From Argentina With Love / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, przełożyć na talerz i wymieszać z suszonym oregano. Dodać do tego pokrojoną drobno paprykę chili oraz obrany ze skóry i posiekany czosnek. Następnie wlać do tego ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sok cytrynowy, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Sos stosować do potraw grillowanych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów