Sos Chimmichurri
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1771
Składniki:
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno, przełożyć na talerz i wymieszać z suszonym oregano. Dodać do tego pokrojoną drobno paprykę chili oraz obrany ze skóry i posiekany czosnek. Następnie wlać do tego ocet jabłkowy, oliwę z oliwek, sok cytrynowy, po czym doprawić do smaku pieprzem oraz solą wymieszać i odstawić na 20 minut do lodówki. Sos stosować do potraw grillowanych.
Komentarze (0)