Sałatka z tuńczyka z jabłkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3031
Składniki:
- 300 g wędzonego tuńczyka
- 100 g zielonego groszku w zalewie
- 2 jabłka Gloster
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka majonezu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- pieprz
- sol
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłka umyć i osączyć z wody. Łodygi selera pokroić w kostkę, po czym przełożyć do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i zagotować. Potem odcedzić i przełożyć do miski. Jabłka przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ z jednej połowy jabłka pokroić w cienkie plastry, a pozostały pokroić w drobną kostkę i połączyć z łodygami selera. Następnie dodać do tego rozdrobnionego na kawałki tuńczyka, osączony z zalewy zielony groszek oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Całość doprawić do smaku pieprzem, sola oraz mielonym imbirem, dodać majonez i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę przełożyć do miski.
Komentarze (0)