Tortilla al pastor
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1934
Składniki:
- 200 g wieprzowej łopatki bez kości
- 3 czerwone papryki chili
- 3 łyżki oleju
- 3 goździki mielone
- 2 placki tortilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 ananas
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 czerwona słodka papryka
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso, warzywa oraz ananasa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić na małe kawałki, oprószyć pieprzem, solą i przełożyć do miski. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa wraz z posiekaną na drobne kawałeczki, suszoną papryką chili, mieloną papryką, mielonymi goździkami, olejem oraz przecierem pomidorowym. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, przełożyć na tackę aluminiowa od grilla i piec do miękkości mięsa na rozpalonym grillu. Ananasa obrać ze skóry, miąższ pokroić na kawałki i dodać do grillowanego mięsa. Na drugą tackę aluminiową przełożyć namoczoną wodą tortillę i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienioną tortillę przełożyć na talerz, po czym dodać do tego upieczone mięso z grilla mięso wraz z ananasem. Całość posypać pokrojoną oraz pozbawioną nasion papryką czerwoną i zieloną oraz pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)