Tort urodzinowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1408
Tort urodzinowy
fot. demi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 okrągłych biszkoptów
  • 8 wisienek koktajlowych
  • 3 kiwi
  • 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • Polewa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Opis przygotowania:

Kiwi umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać mleko, ekstrakt waniliowy, olej i całość miksować mikserem przez 2 minuty na wysokich obrotach. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, po czym wstawić je do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 35 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić i przekroić je w poprzek na dwie połówki.

Następnie przekrojone ciasto wysmarować dżemem z czarnej porzeczki, potem nałożyć je na siebie, docisnąć ręcznie i wyłożyć na talerz. Na boki ciasta dodać okrągłe biszkopty.

Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło, wsypać cukier puder, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym ciasto wraz z biszkoptami na talerzu. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady, a następnie udekorować pokrojonym kiwi, wisienkami koktajlowymi i ozdobnymi świeczkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów