Tort naleśnikowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1470
Tort naleśnikowy
fot. stevendepolo / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 400 g gorzkiej czekolady
  • 30 g truskawek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić w cienką słomkę. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ja do rondla i rozpuścić na płynną masę. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę.

Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na niewielką ilość rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić.

Gdy przestygną, przekładać po jednym naleśniku na talerz, tworząc kilka warstw. Każdy naleśnik należy posmarować rozpuszczoną wcześniej czekoladą, na nią przesypać pokrojone truskawki i szprycą nałożyć bitą śmietanę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów