Tort naleśnikowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1470
Składniki:
- 400 ml śmietany kremówki
- 400 g gorzkiej czekolady
- 30 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka 2%
- 1 jajko
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody, obrać z szypułek i pokroić w cienką słomkę. Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć ja do rondla i rozpuścić na płynną masę. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę.
Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na niewielką ilość rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić.
Gdy przestygną, przekładać po jednym naleśniku na talerz, tworząc kilka warstw. Każdy naleśnik należy posmarować rozpuszczoną wcześniej czekoladą, na nią przesypać pokrojone truskawki i szprycą nałożyć bitą śmietanę.
Przygotować ciasto: mąkę z solą przesypać do rondla, wbić do tego jajko, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Zmiksowane składniki przelać chochelką na niewielką ilość rozgrzanego oleju na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i przestudzić.
Gdy przestygną, przekładać po jednym naleśniku na talerz, tworząc kilka warstw. Każdy naleśnik należy posmarować rozpuszczoną wcześniej czekoladą, na nią przesypać pokrojone truskawki i szprycą nałożyć bitą śmietanę.
Komentarze (0)