Tofu z warzywami i pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1183
Składniki:
- 400 g wędzonego tofu
- 250 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 1 kalafior i brokuł
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Brokuła oraz kalafiora pokroić w różyczki. Warzywa te przełożyć do osobnych rondli, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić je. Kalafiora zmiksować mikserem na jednolitą masę i wyłożyć na talerz. Do zmiksowanego kalafiora dodać ugotowanego brokuła. Następnie tofu wędzone położyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania wody tofu gotować przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć go z sita i dodać do warzyw na talerzu. Następnie pieczarki obrać z błony, pokroić je w cienkie plastry i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni, na średnim ogniu przez 2 minuty. Gotowe ściągnąć z patelni i dodać do potrawy.
Komentarze (0)