Szparagi z pieczarkami, tofu i majonezem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 276
Szparagi z pieczarkami, tofu i majonezem
fot. twenty20photos (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g jedwabistego tofu
  • 300 g zielonych szparagów
  • 300 g małych pieczarek
  • 100 ml majonezu
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Pieczarki oczyścić z błony, pokroić je w cienkie plastry i dodać do zeszklonej cebuli. Grzyby oprószyć suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i smażyć je przez 3,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do szparagów na talerzu. Następnie tofu pokroić w dużą kostkę, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu tofu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, dodać do całości i wyłożyć na nie majonez.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów