Szparagi z pieczarkami, tofu i majonezem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 276
Składniki:
- 400 g jedwabistego tofu
- 300 g zielonych szparagów
- 300 g małych pieczarek
- 100 ml majonezu
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Pieczarki oczyścić z błony, pokroić je w cienkie plastry i dodać do zeszklonej cebuli. Grzyby oprószyć suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i smażyć je przez 3,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do szparagów na talerzu. Następnie tofu pokroić w dużą kostkę, wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju w rondlu i smażyć je na rumiany kolor. Po usmażeniu tofu wyciągnąć z oleju łyżką cedzakową, dodać do całości i wyłożyć na nie majonez.
Komentarze (0)