Ciasto kawowe ze śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1691
Składniki:
- 300 g śmietany kremówki
- 3 łyżki mielonej kawy espresso
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 kostki masła
- 2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki whiskey
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 łyżka kawy mielonej do posypania
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki maślanki
Opis przygotowania:
Do miski przesypać mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. W rondlu rozpuścić masło na płynną masę na średnim ogniu. Następnie zagotować 1 szklankę wody i zalać nią w kubku kawę espresso. Wymieszać ją i przez 3 minuty, następnie przelać do rozpuszczonego masła. Składniki z masłem dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i przelać do składników z mąką. Maślankę przelać do kubka, wbić do niej jajka, wlać ekstrakt waniliowy, whiskey, rozmieszać widelcem i przelać do całości. Wszystko dokładnie zmiksować mikserem, przelać na wysmarowaną masłem formę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnia, przestudzić i przełożyć łyżką do szklanek. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć do szprycy i wycisnąć na upieczone wcześniej ciasto. Przed podaniem posypać mieloną kawą.
Komentarze (0)