Tatar z ryżem, warzywami i wasabi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3770
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 100 g kukurydzy w zalewie
- 25 g pasty wasabi
- 4 marchewki
- 1 mały seler
- 1 arkusz suszonych glonów nori
- 1 biała rzepa
- 1 jajko
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Nori sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cieniutką słomkę. Marchew z selerem obrać ze skóry, włożyć razem do rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić, seler pokroić na kawałki, a marchew rozgnieść na miazgę widelcem. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go dwoma szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Następnie posypać go sezamem i pokrojonym szczypiorkiem. Polędwicę wołową przemielić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Do zmielonego mięsa wbić jajko, wlać sos sojowy i dodać osaczoną z zalewy kukurydzę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dodać do składników na talerzu wraz z ugotowanym selerem, rozdrobnioną marchwią i pastą wasabi. Rzepę białą obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojonymi nori.
Komentarze (0)