Tarta z mango i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1032
Składniki:
- 2 dojrzałe owoce mango
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- 1 gałązka świeżej mięty
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Wypełnienie:
- 300 ml śmietany kremówki
- 16 g cukru waniliowego
- 3 owoce mango
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 gałązka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Mango umyć, obrać ze skóry, pozbawić pestek, a miąższ pokroić w ćwiartki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
Przygotować wypełnienie: 2 pokrojone wcześniej owoce mango nałożyć na ciasto w formie do pieczenia i posypać je cukrem waniliowym. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać pokrojone w drobną kostkę 1 mango. Ubitą pianę z mango dobrze wymieszać i wyłożyć to na upieczone wcześniej ciasto z plastrami mango.
Na górę znowu położyć 2 owoce pokrojonego w plastry mango i wszystko udekorować świeżą miętą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Dodać do tego miękkie masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy wysmarowanej masłem.
Przygotować wypełnienie: 2 pokrojone wcześniej owoce mango nałożyć na ciasto w formie do pieczenia i posypać je cukrem waniliowym. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać pokrojone w drobną kostkę 1 mango. Ubitą pianę z mango dobrze wymieszać i wyłożyć to na upieczone wcześniej ciasto z plastrami mango.
Na górę znowu położyć 2 owoce pokrojonego w plastry mango i wszystko udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)