Tarta malinowa z miodem i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1586
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki płynnego miodu lipowego
- 1 limonka do dekoracji
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka masła do wysmarowania foremek
- Na tartę:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 0,5 kostki masła
Opis przygotowania:
Maliny oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Limonkę pokroić w cienkie plastry.
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i nałożyć na małe foremki do ciast wysmarowane masłem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do upieczonych wcześniej miseczek z ciasta i dodać do tego maliny.
Sok z limonki przelać do kubka i dokładnie wymieszać go z miodem. Wymieszanymi składnikami zalać gotowy deser. Wszystko udekorować plastrami pokrojonej limonki.
Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem. Do wymieszanych składników dodać masło, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i nałożyć na małe foremki do ciast wysmarowane masłem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę, przełożyć ją do upieczonych wcześniej miseczek z ciasta i dodać do tego maliny.
Sok z limonki przelać do kubka i dokładnie wymieszać go z miodem. Wymieszanymi składnikami zalać gotowy deser. Wszystko udekorować plastrami pokrojonej limonki.
Komentarze (0)