Tarta borowikowa z miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1163
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 250 g świeżych borowików
- 3 łyżki płynnego miodu lipowego
- szczypta pieprzu ziołowego
Opis przygotowania:
Przygotować wypełnienie: borowiki dokładnie umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Pokrojone grzyby oprószyć szczyptą mielonego pieprzu ziołowego, zalać miodem lipowym i odstawić na 30 minut.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, obwinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożą papierem do pieczenia, po czym nałożyć na to borowiki z miodem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, obwinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożą papierem do pieczenia, po czym nałożyć na to borowiki z miodem.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)