Tarta borowikowa z miodem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 984
Tarta borowikowa z miodem
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • Wypełnienie:
  • 250 g świeżych borowików
  • 3 łyżki płynnego miodu lipowego
  • szczypta pieprzu ziołowego

Opis przygotowania:

Przygotować wypełnienie: borowiki dokładnie umyć i osuszyć z nadmiaru wody. Następnie obrać je ze skóry, pokroić w cienkie plastry i przełożyć do miski. Pokrojone grzyby oprószyć szczyptą mielonego pieprzu ziołowego, zalać miodem lipowym i odstawić na 30 minut.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem pudrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, obwinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożą papierem do pieczenia, po czym nałożyć na to borowiki z miodem.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów