Vermicelli a la carbonara
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1176
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 250 g wędzonego boczku
- 100 g tartego parmezanu
- 2 żółtka jaj
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Makaron spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie boczek wędzony pokroić w kostkę, przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Do zrumienionego boczku dodać do tego ugotowany wcześniej makaron. Wymieszać go z boczkiem i smażyć przez 1,5 minuty. Po tym czasie całość posypać natką zielonej pietruszki, tartym parmezanem i smażyć pod przykryciem do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz, dodać do tego żółtka jaj i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)