Surówka z kalafiorów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2029

Składniki:

  • 1 średni kalafior
  • 150 g tartego sera żółtego
  • 100 g łuskanych orzechów włoskich
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Orzechy posiekać drobno, dodać do nich olej wymieszany z musztardą, octem, solą, pieprzem, dodać do tego sok z cytryny i tarty drobno ser żółty. Wszystko wymieszać, odstawić na 10 minut, a następnie kalafiora wyłożyć na talerz i polać go przyrządzonym sosem. Podajemy zaraz po polaniu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów