Surówka z kalafiorów
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2029
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 150 g tartego sera żółtego
- 100 g łuskanych orzechów włoskich
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka octu winnego
- natka zielonej pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie. Orzechy posiekać drobno, dodać do nich olej wymieszany z musztardą, octem, solą, pieprzem, dodać do tego sok z cytryny i tarty drobno ser żółty. Wszystko wymieszać, odstawić na 10 minut, a następnie kalafiora wyłożyć na talerz i polać go przyrządzonym sosem. Podajemy zaraz po polaniu.
Komentarze (0)