Suflet z maślanki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2295
Składniki:
- 1/3 szklanki maślanki
- 8 dkg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 opakowanie puddingu waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół laski wanilii
- 1 dkg siekanych orzeszków pistacjowych
- tłuszcz do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozetrzeć z cukrem i rdzeniem laski wanilii. Do roztartych żółtek dodać maślankę i wymieszać. Mąkę wymieszać z puddingiem waniliowym, proszkiem do pieczenia i dodać do żółtek. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej siekane orzeszki pistacjowe i dodać do masy cały czas mieszając. Nasmarować tłuszczem foremki do pieczenia i napełnić je masą. Rozgrzać piekarnik i wstawić do niego foremki z masą. Piec w temperaturze do 195 stopni przez około 60 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyciągnąć z foremek. Gotowy suflet posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)