Suflet z maślanki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2295
Suflet z maślanki
fot. telepathicgeorge / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1/3 szklanki maślanki
  • 8 dkg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie puddingu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół laski wanilii
  • 1 dkg siekanych orzeszków pistacjowych
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozetrzeć z cukrem i rdzeniem laski wanilii. Do roztartych żółtek dodać maślankę i wymieszać. Mąkę wymieszać z puddingiem waniliowym, proszkiem do pieczenia i dodać do żółtek. Całość dobrze wymieszać na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do niej siekane orzeszki pistacjowe i dodać do masy cały czas mieszając. Nasmarować tłuszczem foremki do pieczenia i napełnić je masą. Rozgrzać piekarnik i wstawić do niego foremki z masą. Piec w temperaturze do 195 stopni przez około 60 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyciągnąć z foremek. Gotowy suflet posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów