Suflet
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 2182
Składniki:
- 50 g roztopionego masła
- odrobina masła w kostkę pokrojona
- 75 g cukru i trochę do posypania formy
- pół rozdrobnionej laski wanilii
- 225 ml mleka
- 50 g mąki
- 5 białek
- 4 żółtka
- cukier puder do posypania
Opis przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do200 stopni C. Formę owinąć pergaminem by powstał kołnierz. Natłuścić i posypać cukrem. Rozdrobnioną wanilię połączyć z ciepłym mlekiem. Gotować aż masa zgęstnieje. Ucierać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać 1 białko i lekko ubić. Ostudzić masę i dodać żółtka ubić razem. Pozostałe białka ubić z cukrem dodać do reszty masy i delikatnie wymięszać. Przelać do okrągłej formy i piec 30-35 min.
Komentarze (0)