Suflet z kapusty

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2215
Suflet z kapusty
fot. Kojach / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 ćwiartka dużej główki białej kapusty
  • 12 wędzonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek)
  • 9 łyżek mleka
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę umyć, włożyć do dużego garnka i blanszować w osolonej wrzącej wodzie przez 7 minut, następnie wyciągnąć, opłukać zimną wodą, osączyć z wody i pokroić drobno. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i udusić na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodać kapustę, wymieszać i dusić przez 5 minut. Rozbić 2 całe jajka i 2 żółtka, roztrzepać w naczyniu i dodać do kapusty. Wlać też mleko, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Śliwki pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko przemieszać i przełożyć do innego naczynia wysmarowanego masłem. Naczynie umieścić w wewnątrz większego naczynia z wodą i gotować tak przez 20 minut na małym ogniu. Gotowy suflet podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów