Suflet z kapusty
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2215
Składniki:
- 1 ćwiartka dużej główki białej kapusty
- 12 wędzonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek)
- 9 łyżek mleka
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę umyć, włożyć do dużego garnka i blanszować w osolonej wrzącej wodzie przez 7 minut, następnie wyciągnąć, opłukać zimną wodą, osączyć z wody i pokroić drobno. Cebulę obrać, posiekać w kostkę i udusić na rozgrzanym maśle. Do cebuli dodać kapustę, wymieszać i dusić przez 5 minut. Rozbić 2 całe jajka i 2 żółtka, roztrzepać w naczyniu i dodać do kapusty. Wlać też mleko, śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Śliwki pokroić drobno i dodać do całości. Wszystko przemieszać i przełożyć do innego naczynia wysmarowanego masłem. Naczynie umieścić w wewnątrz większego naczynia z wodą i gotować tak przez 20 minut na małym ogniu. Gotowy suflet podajemy na gorąco.
Komentarze (0)