Suflet z krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1325
Suflet z krewetkami
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mrożonych krewetek
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie przełożyć je do żaroodpornych foremek do zapiekania. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić je na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wlać mleko, wsypać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu cayenne, mieloną papryką, roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę, po czym przelać ją do foremek z krewetkami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów