Suflet z krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1325
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 szklanka mrożonych krewetek
- 1 szklanka mleka 2%
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Następnie przełożyć je do żaroodpornych foremek do zapiekania. Masło przełożyć do rondla i rozpuścić je na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła wlać mleko, wsypać mąkę i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Składniki w rondlu doprowadzić do wrzenia, po czym ściągnąć z ognia i wbić do tego jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu cayenne, mieloną papryką, roztrzepać trzepaczką na jednolitą masę, po czym przelać ją do foremek z krewetkami. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)