Suflet czekoladowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2731
Suflet czekoladowy
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 g miodu
  • 30 g masła
  • 4 białka
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Do czekolady dodać żółtka, masło, miód i zmiksować wszystko razem na jednolitą masę. Masę przełożyć do salaterki lub odpowiedniego naczynia i umieścić w drugim naczyniu z gorąco wodą, po czym miksować przez 3 minuty. Białka z solą ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do miksowanej masy. Formę do sufletu posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao i przełożyć do niej całą masę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć formę z masa i piec 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów