Suflet czekoladowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2731
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g miodu
- 30 g masła
- 4 białka
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Czekoladę połamać na drobne kawałki i rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Do czekolady dodać żółtka, masło, miód i zmiksować wszystko razem na jednolitą masę. Masę przełożyć do salaterki lub odpowiedniego naczynia i umieścić w drugim naczyniu z gorąco wodą, po czym miksować przez 3 minuty. Białka z solą ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo do miksowanej masy. Formę do sufletu posypać cukrem pudrem zmieszanym z kakao i przełożyć do niej całą masę. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, włożyć formę z masa i piec 20 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)