Suan La (zupa rybna)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1423
Składniki:
- 500 g świeżych filetów z dorsza
- 6 ziaren pieprzu syczuańskiego
- 4 suszone grzyby shitake
- 2 l wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 por
- 1 cebula
- 1 garść mizuny (japońskiej musztardy)
- 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
- 1 suszona czerwona papryczka chili
- sól
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz suszone grzyby shitake umyć i osączyć z wody. Suszone grzyby pokroić w drobna kostkę. Filety rybne pokroić na małe kawałki i oprószyć je szczyptą soli i mąką kukurydzianą. Imbir obrać ze skory i pokroić drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skory i pokroić w drobna kostkę. Następnie rozgrzać olej w rondlu i dodać do niego ziarna pieprzu syczuańskiego, pokrojony imbir i suszoną papryczkę chili. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego cebulę z czosnkiem, pokrojone grzyby shitake, mizunę i przygotowaną wcześniej rybę. Całość zalać 2 l wody dodać por, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego i gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)