Steak au poivre

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1433
Steak au poivre
fot. jeffreyw (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wołowej bez kości
  • 100 ml śmietany 18%
  • 80 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 25 g masła
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 8 ziaren białego pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka zielonego pieprzu
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka brandy
  • sól morska
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Polędwicę podzielić na porcje. Ziarna białego i czarnego pieprzu przełożyć do moździerza i dobrze zmiażdżyć. Następnie zmiażdżonym oraz zielonym całym pieprzem posypać porcje mięsa, doprawić do smaku solą morska i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju ma patelni. Po zrumienieniu mięso wyciągnąć z patelni na talerz, a na patelnię wyłożyć masło i zeszklić na nim obraną ze skóry i pokrojoną drobno szalotkę. Do zeszklonej szalotki wlać brandy, czerwone wino wytrawne i śmietanę. Składniki na patelni doprawić do smaku solą morską i dobrze wymieszać. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i zrumienione wcześniej mięso. Wszystko dusić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów