Steak au poivre
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1433
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej bez kości
- 100 ml śmietany 18%
- 80 ml czerwonego wina wytrawnego
- 25 g masła
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 8 ziaren białego pieprzu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka zielonego pieprzu
- 1 szalotka
- 1 łyżka brandy
- sól morska
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Polędwicę podzielić na porcje. Ziarna białego i czarnego pieprzu przełożyć do moździerza i dobrze zmiażdżyć. Następnie zmiażdżonym oraz zielonym całym pieprzem posypać porcje mięsa, doprawić do smaku solą morska i lekko zrumienić na rozgrzanym oleju ma patelni. Po zrumienieniu mięso wyciągnąć z patelni na talerz, a na patelnię wyłożyć masło i zeszklić na nim obraną ze skóry i pokrojoną drobno szalotkę. Do zeszklonej szalotki wlać brandy, czerwone wino wytrawne i śmietanę. Składniki na patelni doprawić do smaku solą morską i dobrze wymieszać. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki i zrumienione wcześniej mięso. Wszystko dusić pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty na średnim ogniu, a po tym czasie ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)