Penne z bobem w sosie paprykowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1629
Penne z bobem w sosie paprykowym
fot. serenejournal / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu penne
  • 30 g zielonego bobu
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • sól
  • pieprz
  • Na sos paprykowy:
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego
  • 1 liść laurowy
  • 0,5 łyżeczki cukru

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Bób przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu.

Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion i przemielić przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przemieloną paprykę, wrzucić liść laurowy, dodać koncentrat pomidorowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i dokładnie wymieszać. Następnie składniki zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Całość posypać orzeszkami pinii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów