Penne z bobem w sosie paprykowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1841
Składniki:
- 30 g makaronu penne
- 30 g zielonego bobu
- 2 łyżki orzeszków pinii
- sól
- pieprz
- Na sos paprykowy:
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soku cytrynowego
- 1 liść laurowy
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Bób przesypać do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i dodać do ugotowanego wcześniej makaronu.
Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion i przemielić przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przemieloną paprykę, wrzucić liść laurowy, dodać koncentrat pomidorowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i dokładnie wymieszać. Następnie składniki zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Całość posypać orzeszkami pinii.
Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion i przemielić przez maszynkę do mięsa. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać przemieloną paprykę, wrzucić liść laurowy, dodać koncentrat pomidorowy, po czym wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz cukru i dokładnie wymieszać. Następnie składniki zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Całość posypać orzeszkami pinii.
Komentarze (0)