Sos zielony
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1878
Składniki:
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- pół łyżeczki estragonu
- pół łyżeczki natki pietruszki
- pół łyżeczki szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Estragon, natkę pietruszki i szczypiorek dokładnie umyć posiekać drobno i wrzucić do miseczki. W drugim naczyniu utrzeć żółtko z olejem, szczyptą soli, pieprzu, musztardą i sokiem z cytryny. Całość wymieszać i dodać do posiekanej zieleniny. Wszystko dobrze wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, po czym jest gotowy do spożycia. Sos zielony podajemy do ryb i mięs.
Komentarze (0)