Sos zielony

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1643

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy
  • pół łyżeczki estragonu
  • pół łyżeczki natki pietruszki
  • pół łyżeczki szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Estragon, natkę pietruszki i szczypiorek dokładnie umyć posiekać drobno i wrzucić do miseczki. W drugim naczyniu utrzeć żółtko z olejem, szczyptą soli, pieprzu, musztardą i sokiem z cytryny. Całość wymieszać i dodać do posiekanej zieleniny. Wszystko dobrze wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, po czym jest gotowy do spożycia. Sos zielony podajemy do ryb i mięs.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów