Sos truskawkowo-różany

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1042
Sos truskawkowo-różany
fot. Vl (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 1 łyżka suszonych płatków róży
  • 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Opis przygotowania:

Truskawki obrać z szypułek, dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie przesypać je do miski, zalać sokiem ze świeżej wyciśniętej cytryny, zasypać cukrem i pokruszonymi drobno płatkami róży. Całość wstawić do lodówki i pozostawić na 6 godzin, aby truskawki puściły sok. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, dobrze wymieszać i przelać do rondla. Wszystko postawić na średnim ogniu i gotować przez około 40 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przelać do miski i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów