Sos truskawkowo-różany
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1225
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1 kg cukru
- 1 łyżka suszonych płatków róży
- 0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Opis przygotowania:
Truskawki obrać z szypułek, dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie przesypać je do miski, zalać sokiem ze świeżej wyciśniętej cytryny, zasypać cukrem i pokruszonymi drobno płatkami róży. Całość wstawić do lodówki i pozostawić na 6 godzin, aby truskawki puściły sok. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, dobrze wymieszać i przelać do rondla. Wszystko postawić na średnim ogniu i gotować przez około 40 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przelać do miski i przestudzić.
Komentarze (0)