Sos shacha
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3574
Składniki:
- 4 czerwone papryki konserwowe
- 2 łyżki oleju sojowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka suszonych krewetek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- natka selera
- sól
- pieprz syczuański
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Suszone krewetki sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć do miksera. Paprykę konserwową osączyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do miksera. Dodać do tego również orzeszki ziemne, obrany ze skóry czosnek, wsypać brązowy cukier, wlać ocet balsamiczny i sos sojowy. Całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać zmiksowane wcześniej składniki, doprawić wszystko do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia przełożyć na talerz i posypać natką selera.
Sos bardzo dobrze nadaje się do dań mięsnych, ryb i potraw z grilla.
Sos bardzo dobrze nadaje się do dań mięsnych, ryb i potraw z grilla.
Komentarze (0)