Sos shacha

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3574
Sos shacha
fot. Prattflora (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 czerwone papryki konserwowe
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonych krewetek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • natka selera
  • sól
  • pieprz syczuański

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Suszone krewetki sparzyć wrzącą wodą, osaczyć z jej nadmiaru i przełożyć do miksera. Paprykę konserwową osączyć z zalewy, pokroić drobno i dodać do miksera. Dodać do tego również orzeszki ziemne, obrany ze skóry czosnek, wsypać brązowy cukier, wlać ocet balsamiczny i sos sojowy. Całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej szalotki dodać zmiksowane wcześniej składniki, doprawić wszystko do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym imbirem, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia przełożyć na talerz i posypać natką selera.

Sos bardzo dobrze nadaje się do dań mięsnych, ryb i potraw z grilla.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów