Sos rzymski
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3970
Składniki:
- 350 ml wywaru z kości i warzyw
- 5 dag pieczarek
- 5 dag marchwi
- 5 dag pietruszki
- 5 dag cebuli
- tłuszcz
- 3 dag tłuszczu do zasmażki
- 3 dag mąki
- 100 ml śmietany
- 2 dag sera żółtego
- sól, pieprz i estragon do smaku
Opis przygotowania:
Pieczarki i warzywa umyj, warzywa obierz, opłucz, pokrój w paseczki razem z pieczarkami, podsmaż, skropl wywarem i duś do miękkości. Tłuszcz rozgrzej z mąką, zasmaż nie rumieniąc, rozprowadź zimnym wywarem, mieszając trzepaczką, zagotuj, dodaj przygotowane warzywa i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę i dodaj starty ser, dopraw do smaku.
Komentarze (0)