Sos maderowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2532
Sos maderowy
fot. ndrwfgg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 kieliszek madery
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Na patelni zmieszać mąkę z masłem i zrobić jasna zasmażkę na małym ogniu. Następnie przestudzić, wlać do tego bulion warzywny, pół kieliszka madery, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać i zagotować przez 30 minut. Na parę minut przed końcem gotowania wlać drugą połowę madery, wymieszać i dogotować przez 5 minut.

0 komenatrzy

Podobne przepisy