Sos genewski

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1113

Składniki:

  • 10 dkg masła
  • 5 dkg mąki
  • 0,5 l wywaru z gotowanych ryb
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka pasty sardelowej
  • sól

Opis przygotowania:

Mąkę zmieszać z połową masła i zrobić jasną zasmażkę na małym ogniu. Dodać do tego zimny wywar z ryb zmieszany z winem i gotować około 10 minut. Przed końcem gotowania dodać roztrzepane żółtka, pastę serdelową i pozostałe masło. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i natychmiast podawać. Sos podajemy do ryb gotowanych.

0 komenatrzy

Podobne przepisy