Sos chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 7245
Sos chili
fot. nyaa_birdies_perch / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 dkg pomidorów
  • 40 dkg cebuli
  • 6 szt. papryki czerwone
  • 2 małe ostre papryczki
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 goździki
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki octu owocowego
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta imbiru w proszku

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa dobrze umyć. Pomidory oczyścić z gniazd, papryki z nasion, pokroić drobno. Obrać cebulę, pokroić drobno, razem z pomidorami i papryką wrzucić na mocno rozgrzany olej. Całość dusić pod przykryciem do 30 minut. Dodać do tego goździki, pieprz, imbir. Wymieszać i przecedzić przez sitko. Do przecedzonej masy dodać cukier, ocet, doprawić solą, cynamonem i gotować bez przykrycia do 90 minut. W czasie gotowania sos musi zgęstnieć i nie zapominać o przemieszaniu go. Gotowy sos podajemy do mięsa i ryb.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów