Sos chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7245
Składniki:
- 50 dkg pomidorów
- 40 dkg cebuli
- 6 szt. papryki czerwone
- 2 małe ostre papryczki
- 5 ziaren pieprzu
- 2 goździki
- pół szklanki oleju
- pół szklanki octu owocowego
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta imbiru w proszku
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dobrze umyć. Pomidory oczyścić z gniazd, papryki z nasion, pokroić drobno. Obrać cebulę, pokroić drobno, razem z pomidorami i papryką wrzucić na mocno rozgrzany olej. Całość dusić pod przykryciem do 30 minut. Dodać do tego goździki, pieprz, imbir. Wymieszać i przecedzić przez sitko. Do przecedzonej masy dodać cukier, ocet, doprawić solą, cynamonem i gotować bez przykrycia do 90 minut. W czasie gotowania sos musi zgęstnieć i nie zapominać o przemieszaniu go. Gotowy sos podajemy do mięsa i ryb.
Komentarze (0)