Sos agrestowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1845

Składniki:

  • 25 dkg zielonego agrestu
  • 6 dkg cukru
  • 2 dkg masła
  • 1 łyżeczka szczawiu ( może być ze słoika) lub łyżeczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Agrest dobrze wypłukać, oczyścić z końcówek, przełożyć na patelnię. Dodać masło i dusić pod przykryciem, do czasu, aż powstanie gęsta masa. W czasie duszenia podlewać niewielką ilością wody. Masę przetrzeć przez sitko, dodać cukier, doprawić solą, pieprzem, przełożyć na patelnię i gotować przez 5 minut. Następnie dodać łyżeczkę szczawiu lub szczypiorku, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut. Gotowy sos podajemy do ryb z rusztu lub mięsa.

0 komenatrzy

Podobne przepisy