Gin z tarniny
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3559
Składniki:
- 500 g owoców tarniny
- 200 ml białego ginu
- 200 ml wody przegotowanej
- 150 g cukru pudru
Opis przygotowania:
Owoce tarniny dokładnie umyć, osączyć z wody i nakłuć igłą wielokrotnie z każdej strony. Nakłute owoce przełożyć do zamykanej butli lub słoja. Następnie zasypać je cukrem pudrem, zalać ginem zmieszanym z wodą i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Co dwa dni należy wszystko dokładnie wstrząsnąć. Cała zawartość powinna zmienić kolor na ciemniejszy. Wtedy (i po upłynięciu 3 tygodni) nadaje się do spożycia.
Komentarze (0)