Gin z tarniny

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3559
Gin z tarniny
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g owoców tarniny
  • 200 ml białego ginu
  • 200 ml wody przegotowanej
  • 150 g cukru pudru

Opis przygotowania:

Owoce tarniny dokładnie umyć, osączyć z wody i nakłuć igłą wielokrotnie z każdej strony. Nakłute owoce przełożyć do zamykanej butli lub słoja. Następnie zasypać je cukrem pudrem, zalać ginem zmieszanym z wodą i szczelnie zamknąć. Odstawić w chłodne miejsce na 3 tygodnie. Co dwa dni należy wszystko dokładnie wstrząsnąć. Cała zawartość powinna zmienić kolor na ciemniejszy. Wtedy (i po upłynięciu 3 tygodni) nadaje się do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów