Som tam
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1752
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 papaja
- 1 zielony ogórek
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka suszonych krewetek
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 marchew
- 1 główka sałaty
- 1 dymka
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
Opis przygotowania:
Krewetki suszone zalać wrzącą wodą i moczyć przez 2 minuty. Następnie osączyć je z wody i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej do krewetek w misce. Papaję obrać ze skóry, przekroić, usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do składników w misce. Dodać do tego również pokrojone na kawałki pomidory, ogórka obranego ze skóry i sałatę. Dymkę obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, cukrem brązowym, skropić sosem sojowym oraz sokiem z limonki, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Podawać do spożycia po 15 minutach.
Komentarze (0)