Som tam

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1581
Som tam
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 papaja
  • 1 zielony ogórek
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka suszonych krewetek
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 marchew
  • 1 główka sałaty
  • 1 dymka
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól

Opis przygotowania:

Krewetki suszone zalać wrzącą wodą i moczyć przez 2 minuty. Następnie osączyć je z wody i przełożyć do miski. Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej do krewetek w misce. Papaję obrać ze skóry, przekroić, usunąć gniazdo nasienne, a miąższ pokroić w cienkie paski i dodać do składników w misce. Dodać do tego również pokrojone na kawałki pomidory, ogórka obranego ze skóry i sałatę. Dymkę obrać ze skory, pokroić w drobna kostkę i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli, cukrem brązowym, skropić sosem sojowym oraz sokiem z limonki, dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz. Podawać do spożycia po 15 minutach.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów