Zapiekanka z tamali
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 997
Składniki:
- 150 g szynki parmeńskiej
- 20 suchych liści kukurydzianych
- 2 pomidory
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda, zielona cukinia
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- Ciasto:
- 4 szklanki białej mąki kukurydzianej
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka cieplej wody
- szczypta soli
- Wypełnienie:
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
Opis przygotowania:
Liście kukurydziane sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, po czym dodać do niej masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na równe części i rozwałkować je na grubość 3 mm.
Przygotować wypełnienie: piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę oraz cebulę. Oba składniki oprószyć mielonym kminkiem, nasionami kolendry i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojone mięso z kurczaka. Całość dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć to na rozwałkowane ciasto.
Ciasto z zawartością zawinąć w rulony, a potem w sparzone liście kukurydzy. Następnie wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody, gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie zawinięte ciasto ściągnąć z sita i przełożyć do brytfanki. Na to położyć pokrojoną w cienkie plastry cukinię, pomidory i pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską. Wszystko zalać bulionem warzywnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15-20 minut. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Przygotować ciasto: mąkę kukurydzianą przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli, po czym dodać do niej masło, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na równe części i rozwałkować je na grubość 3 mm.
Przygotować wypełnienie: piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i dodać do niego pokrojoną wcześniej paprykę oraz cebulę. Oba składniki oprószyć mielonym kminkiem, nasionami kolendry i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zeszklą. Wtedy dodać do tego pokrojone mięso z kurczaka. Całość dobrze wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zacznie się lekko rumienić. Wtedy ściągnąć z ognia i nałożyć to na rozwałkowane ciasto.
Ciasto z zawartością zawinąć w rulony, a potem w sparzone liście kukurydzy. Następnie wszystko przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą i od chwili zagotowania w nim wody, gotować przez 10-15 minut. Po tym czasie zawinięte ciasto ściągnąć z sita i przełożyć do brytfanki. Na to położyć pokrojoną w cienkie plastry cukinię, pomidory i pokrojoną na kawałki szynkę parmeńską. Wszystko zalać bulionem warzywnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 15-20 minut. Gotowe danie wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (0)