Sofrito (sos)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7177
Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryki chili
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Pomidory naciąć w górnej części, po czym sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, a miąższ pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki posiekać na drobne kawałki. Pokrojone składniki przełożyć na rozgrzaną patelnię, a następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy sos podawać do potraw mięsnych oraz ziemniaczanych.
Komentarze (0)