Sofrito (sos)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7177
Sofrito (sos)
fot. jlastras / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 pomidory
  • 2 czerwone papryki chili
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry i drobno posiekać. Paprykę pozbawić nasion i pokroić drobno. Pomidory naciąć w górnej części, po czym sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, a miąższ pokroić drobno. Natkę zielonej pietruszki posiekać na drobne kawałki. Pokrojone składniki przełożyć na rozgrzaną patelnię, a następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Gotowy sos podawać do potraw mięsnych oraz ziemniaczanych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów