Fettucine w sosie sofrito
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1784
Składniki:
- 300 g makaronu Fettucine Lunge (czarnego)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Sos sofrito:
- 4 suszone pomidory
- 3 cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 krople sosu tabasco
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu wlać do niego 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos sofrito: czosnek z cebulą obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zrumienionych składników dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory, 2 krople sosu tabasco, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili. Następnie dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.
Przygotować sos sofrito: czosnek z cebulą obrać ze skóry pokroić w cienkie plastry i zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zrumienionych składników dodać pokrojone na kawałki suszone pomidory, 2 krople sosu tabasco, po czym doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu oraz mieloną papryką chili. Następnie dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i dodać do makaronu na talerzu.
Komentarze (0)