Sofrito
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1799
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 1 żółta papryka
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebule z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i również pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i tak samo pokroić jak inne warzywa. Następnie rozgrzać mocno oliwę w rondlu i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew oraz żółtą paprykę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i podawać w naczyniu, w którym się dusiły.
Komentarze (0)