Soczewica z papryką i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1783
Soczewica z papryką i cebulą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 2 zielone papryki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 3 liście suszone curry
  • 2 cebule
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa oraz soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej paprykę chili, imbir oraz liście curry. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wsypać do tego soczewicę i zalać 2 szklankami wody. Następnie całość oprószyć mielonym kminkiem, kurkumą, wlać do tego sos sojowy i doprawić do smaku szczyptą soli. Wszystko wymieszać, gotować do miękkości składników, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów