Soczewica z papryką i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1886
Składniki:
- 300 g czerwonej soczewicy
- 2 zielone papryki chili
- 3 łyżki oleju
- 3 liście suszone curry
- 2 cebule
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 szklanki wody
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz soczewicę opłukać pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Imbir obrać ze skóry i pokroić drobno. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną wcześniej paprykę chili, imbir oraz liście curry. Składniki wymieszać i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem wsypać do tego soczewicę i zalać 2 szklankami wody. Następnie całość oprószyć mielonym kminkiem, kurkumą, wlać do tego sos sojowy i doprawić do smaku szczyptą soli. Wszystko wymieszać, gotować do miękkości składników, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć do miski.
Komentarze (0)