Śledźie pod pierzynką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1363
Śledźie pod pierzynką
fot. Zserghei (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • 350 g matiasów w zalewie octowej
  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 4 gotowane żółtka jaj
  • 2 cebule
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sałata strzępiasta do dekoracji
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Śledzie osączyć z zalewy i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, wlać do niej sok cytrynowy, wsypać cukier, szczyptę soli, pieprzu, dodać majonez i wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na śledzie na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w piórka i dodać do składników. Następnie kukurydzę osaczyć z zalewy i przełożyć do kolejnej miski, po czym dodać do niej gotowane żółtka jaj, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać widelcem i dodać do całości. Wszystko udekorować sałatą strzępiastą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów