Śledźie pod pierzynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1363
Składniki:
- 350 g matiasów w zalewie octowej
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 4 gotowane żółtka jaj
- 2 cebule
- 2 łyżki majonezu
- 1 ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- sałata strzępiasta do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Śledzie osączyć z zalewy i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, wlać do niej sok cytrynowy, wsypać cukier, szczyptę soli, pieprzu, dodać majonez i wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na śledzie na talerzu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w piórka i dodać do składników. Następnie kukurydzę osaczyć z zalewy i przełożyć do kolejnej miski, po czym dodać do niej gotowane żółtka jaj, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać widelcem i dodać do całości. Wszystko udekorować sałatą strzępiastą.
Komentarze (0)