Sgambaro Gnocchetti z kiełbasą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 240
Sgambaro Gnocchetti z kiełbasą
fot. Ewan-M (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu Sgambaro Gnocchetti
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • natka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do tego mielony kminek, suszoną bazylię i dodać odsączone z zalewy kapary. Składniki na patelni wymieszać i smażyć przez 40 sekund, po czym dodać do tego pokrojoną na małe kawałki kiełbasę śląską. Smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić. Wtedy dodać do tego przecier pomidorowy i ugotowany wcześniej makaron. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać do tego posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i dusić przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz..

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów